zondag, november 04, 2007

Het vierde gat

We spoelen onze toiletten met regenwater. Dat is één van de weinige groene ideeën die uiteindelijk in de praktijk in onze nieuwbouw verwerkt zijn.

Echter... sinds aan paar dagen ging het spoelen gepaard met een kwalijke reuk. Vanmorgen zijn we dan begonnen met het opsporen van de oorzaak van deze geurhinder.

De recente werken in de straat, die eerder al schade berokkend hadden, waren uiteraard de eerste verdachten. Maar na wat graafwerk kwamen we tot de vaststelling dat daar de oorzaak niet moest gezocht worden.

Na nog wat extra zoekwerk vonden we uiteindelijk de ware oorzaak. Op de perceelsgrens zit een toezichtsput waarin 3 buizen toekomen: de overloop van de septische put, de overloop van de regenwaterput en een buis met een aantal afvoerleidingen. Vanuit het vierde (en laagste) gat vertrekt dan een buis richting riool. En wat blijkt nu? Dat vierde gat - richting riool - was afgesloten met de originele plastic afdekkapje! Blijkbaar heeft iemand bij de het aansluiten op de riool - wij niet want wij waren daar zelf niet bij - vergeten het afdekkapje te verwijderen. Duh!?!

Eigenlijk zijn we dus al vijf jaar lang niet op de riool aangesloten. Vermoedelijk is een paar dagen geleden de septische put volgeraakt en is dat stinkende water in de regenwaterput beginnen lopen. Met de gekende gevolgen.

We zullen nu één van de komende dagen of weken de regenwaterput moeten leegpompen en uitkuisen. Tot nader order spoelen we terug met leidingwater.

PS: Wist je trouwens dat je, volgens Vlarem II, verplicht bent om je septische put elk jaar te laten ruimen! Volgens mij is dat weer zo'n typische wetgeving waaraan niemand zich houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen